Закрити
Панголін - жива шишка
19 Травня 2017, 12:03 , Переглядів: 507
FacebookTwitterLivejournal
Панголін - жива шишка Фото: banar.uol.ua Панголін - жива шишка

Цей незвичайний звір, що нагадує ялинкову шишку, настільки не схожий на інших ссавців, що зоологи виділили його в окреме сімейство - ящерових.

Клас: ссавці
Загін: панголіни
Сімейство: ящерові
Довжина тіла: 30-88 см (в залежності від виду)
Вага: 1,6-33 кг (в залежності від виду)
Тривалість життя: в природі 12 років. До 20 років в неволі (в залежності від виду).
Ареал: Південно-Східна Азія, Африка

У разі небезпеки ця "шишка" згортається в кулю. За цю здатність звіра і назвали панголіном (від малайського - "згортається").

Розгорнути кулю під силу лише великим хижакам, таким як тигр або леопард. Хоча процедура ця непроста - гострі краї лусочок панголіна можуть поранити ніс і лапи. До того ж, подібно до скунсів, панголін випускає смердючий секрет. При необхідності звір може покотитись від противника, немов колобок.

Панголіни також використовують запаховую залозу, щоб відзначити свою територію. Вони розкидають сечу і фекалії з тією ж метою.

Ставши на задні лапи і спираючись на хвіст, панголін розкопує термітники і мурашники, дістає за допомогою дуже довгого липкого язика комах - основу свого меню.

Панголіни можуть з'їдати до 70 мільйонів комах за ніч. Вони їдять зазвичай 90 разів протягом ночі, а кожний прийом їжі триває одну хвилину. Є тільки 19 видів термітів і мурах, яких люблять їсти ці тварини.

Укусів панголін не боїться: завдяки м'язам наглухо закриває вуха і ніздрі.

Зубов у панголіна немає, їх замінюють ороговілі нарости в шлунку. А щоб своєрідним "зубам" було легше перетирати їжу, звір використовує прийом птахів - ковтає піщинки.

Самці і самки індійського ящера (один з видів панголіни) легко впізнавані, тому що самці можуть бути на 90% важче самок.

Тіло панголіна покрито твердими коричневими лусочками з кератину (людські нігті і волосся створені з тієї ж речовини). Луска покривають кожну частину їх тіла, крім чола, живота і внутрішньої сторони ніг.

Панголіни мають по п'ять пальців на кожній нозі. Перший і останній пальці на передніх ногах зменшуються. Середні три пальці добре розвинені. У них дуже гострі кігті, які служать прекрасним інструментом для копання. Передні ноги коротші за задні.

Панголіни мають чіпкий хвіст, який забезпечує рівновагу і утримує тварину, що звисає з гілок дерев.

Панголіни є нічними (активними в нічний час) тваринами, які живуть повністю одиночним життям. Вони сплять в підземних норах.

У панголінів поганий зір, але у них відмінний нюх. У них немає зовнішнього вуха, але вони добре чують.

Розмножуються панголіни тільки в зимовий час, тільки один раз в рік. Вагітність протікає протягом 4-5 місяців. Потомство з'являється на світ досить розвиненим, проте, абсолютно лисим. Замість цього їх тіло вкрите м'якими щетинками, але через пару днів вони починають інтенсивно тверднути. Перші місяці життя діти харчуються материнським молоком. Якщо малюкові що-небудь загрожує, мати згортається в клубок, прикриваючи дитини своїм тілом.

Малюк проводить перші дні свого життя в барлозі. Мати повинна залишати його кожен раз, коли вона вирушає на пошуки їжі. Якщо мати відчує небезпеку, вона переведе своє дитинча в інше пристановище.

Когда дитинча стане досить дорослим, він подорожує зі своєю матір'ю, чіпляючись за її хвіст.

Все панголіни діляться на два види: африканські і азіатські.

До азіатських відносяться: яванський ящір, філіппінський ящір, вухатий ящір і індійський ящір.

До африканських: белобрюхий ящір, довгохвостий ящір, степовий ящір і гігантський ящір.

Панголінів налічується не дуже багато. Люди влаштовують на них полювання, тому що зовнішній вигляд цього звіра досить незвичайний. Місцеві ж виловлюють їх через м'ясо, яке за смаком нагадує свинину. Ще одна причина криється в лусочках і шкірі, так як вони мають лікувальні властивості, в цьому твердо впевнене місцеве населення.

Видалити Відміна
Забанити Відміна