Закрити
Сапсан
30 Січня 2013, 10:37 , Переглядів: 6203
FacebookTwitterLivejournal
Сапсан Фото: http://ponimai.su Сапсан

Це найшвидший птах, здатний розвивати найвищу швидкість серед усіх живих істот на планеті. Серед соколів сапсан може розділити славу хіба що тільки зі своїм родичем кречетом. З інших видів до нього близькі балобан, боривітри, кібчики.

Як і більшість соколів сапсан птах середньої величини. У довжину він досягає 40-50 см, а важить 0,6-1,3 кг, причому самки у сапсана більші за самців. Тіло цієї птиці має обтічну форму. Груди з добре розвиненою мускулатурою, крила довгі, а хвіст, навпаки, закороткий. Кінці крил загострені, хвіст тупо зрізаний, дзьоб хоч і виглядає невеликим, але міцний і закінчується гострим гачком. Втім, головна зброя сапсана це відносно довгі ноги з сильними і пазуристими пальцями. Удар пазуристими лапами на великій швидкості розпорює тіло жертви немов різак. Забарвлення у самців і самок однакове: зверху тіло сапсанів грифельно-сіре, такого ж кольору щоки, нижня сторона тіла світліша - від білої до рудувато-вохристої. По всьому тулубу розкидані пестрини, майже непомітні на верхній стороні крил і формують чіткий "яструбиний" малюнок на нижній стороні тіла. Підстава дзьоба, повіки і лапи яскраво-жовтого кольору. У окремих підвидів можуть бути невеликі відхилення від цього забарвлення. Голос сапсана - пронизливе "кья-кья".

Ареал сапсана надзвичайно широкий, ці птахи мешкають по всій Євразії, Північній Америці і на більшій частині Африки, також зустрічаються на Мадагаскарі, деяких тихоокеанських островах (аж до Австралії), на крайньому півдні Південної Америки. Сапсани населяють відкриті місцевості, найчастіше зустрічаються в тундрі, лісотундрі, лісостепах, саванах, на скелястих узбережжях морів. Суцільних лісових масивів і пустель ці птахи уникають, зате охоче селяться в урбаністичних ландшафтах починаючи від старовинних соборів у маленьких містечках і закінчуючи сучасними хмарочосами мегаполісів. У тропічних областях сапсани осідлі, на півдні помірної зони взимку здійснюють кочівлі на південь, у північних частинах ареалу це типово перелітні птахи.

Живуть сапсани поодинці, в гніздовий період тримаються парами. Свої ділянки пари птахів охороняють дуже ревно, вони виганяють звідти не тільки своїх родичів, але й інші великі види птахів (орлів, воронів). Ділянки сапсанів обширні, кожне місце гніздування віддалене від сусіднього на відстань 3-10 км. Цікаво, що поблизу від свого гнізда сапсани ніколи не полюють, якби багато не було б тут здобичі, тому гуси, лебеді, казарки прагнуть облаштуватися поближче до гнізд сапсана. У цьому випадку вони і їх потомство гарантовано захищені не тільки від нападу соколів, але і від атак інших хижих птахів, яких сапсани проганяють.

Улюблена здобич сапсанів - птахи середньої величини: голуби, чайки, кулики. У період вигодовування пташенят вони можуть полювати і на незвично дрібну здобич (дрібних куликів і горобиних птахів), але часом сапсани можуть спокуситься і на птахів набагато крупніше себе. Сапсану не складає труднощів добути чаплю, гусака, качку, вага яких у кілька разів перевищує його власну. На наземних тварин (гризунів) сапсани полюють рідко, а більш великих звірів не чіпають взагалі. Потрібно сказати, що сапсани в рівній мірі беруть здобич як із землі (хворі чи молоді птахи, які не вміють літати), так і з повітря, але повітряні полювання сапсана привертають увагу найбільше.

Політ сапсана легкий з частими помахами крил, ось тільки в горизонтальному польоті сапсан розвиває швидкість не більше 100-110 км / год. Звичайно, це немало, але з такою ж швидкістю літають стрижі, ластівки і навіть голуби можуть ухилитися від сапсана. Виходить, що сапсан не такий вже й успішний хижак. Але у цих соколів є секретна зброя - стрімке піке. Ось тут сапсан не знає рівних у світі тварин, адже в падінні його тіло розрізає повітря зі швидкістю 240-300 км / год! Це найвища швидкість, яка зафіксована серед усіх живих істот взагалі.

У зв'язку з такими особливостями польоту у сапсанів виробився свій стиль полювання. Ці птахи не намагаються наздогнати жертву у відкритому змаганні на швидкість, частіше сапсан вистежує здобич з укриття (щілини в скелях, сухого дерева), а потім раптовим ривком наздоганяє її, причому сапсан намагається не летіти за жертвою по прямій, а підпірнути під неї, а найкраще, опинитися зверху. Вийшовши на таку позицію, він складає крила (це помітно збільшує швидкість вільного падіння) і пікірує на жертву. Сапсан хапає здобич лапами, що в поєднанні з величезною швидкістю зіткнення вже може бути для жертви смертельним, якщо цього виявилося недостатньо, то сапсан добиває здобич ударом гострого дзьоба.

Сапсани - моногамні птахи, їх пари зберігаються на все життя. Шлюбний ритуал полягає в акробатичному польоті, перекидах в повітрі і передачі самцем саці здобичі на льоту. Гнізда сапсани будують невміло, підстилка гнізда завжди бідна і складається з декількох гілочок і великого пір'я, у цьому зв'язку сапсани частенько займають гнізда ворон, неухильно виганяючи їх господарів. Власні гнізда сапсани завжди прагнуть споруджувати на безпечних височинах (скелях, високих будівлях), при наявності настільки зручних умов гніздування вони можуть займати такі місця з покоління в покоління протягом століть. Крім того у кожної пари на ділянці є кілька запасних гнізд, які вони можуть використовувати при руйнуванні основного. На обширних рівнинах (наприклад, в тундрі) сапсани виривають неглибоку ямку в землі - ось і все гніздо.

У квітні-травні самка відкладає 2-5 яєць (частіше 3) червоно-каштанового кольору з темними мазками і цяточками. Пара насиджує кладку 33-35 днів, але самка сидить на гнізді частіше. Пташенята сапсана покриті білим пухом і перший час обігріваються самкою. Самець забезпечує сімейство кормом, здобич батьки рвуть на дрібні шматочки і згодовують пташенятам окремі м'ясні волокна. Пташенята швидко ростуть і вже через місяць оперяются, а через півтора пробують літати. Мистецтво спритного полювання дається молодим птахам не відразу, тому ще близько місяця після того, як вони стануть на крило, молодих сапсанів підгодовують батьки. Статевої зрілості птахи досягають до року, але пари утворюють лише в 2-3-річному віці.

У природі у сапсанів мало ворогів, на них можуть полює лише більш великі хижі птахи, гнізда можуть розоряти наземні хижаки. Але сапсани птиці не боязкого десятка, в більшості випадків вони активно атакують навіть великих тварин (над людиною, наприклад, невпинно кружляють) і їм вдається постояти за себе. Люди ж завжди захоплювалися льотними якостями сапсанів і намагалися використати їх у своїх інтересах. Здавна пташенят сапсана відловлювали і приручали в якості ловчих птахів. Ловчі сапсани були у королів, князів і султанів, в середньовічній Європі з ними полювали на голубів, чапель, качок, гусей, куликів. Сапсани добре приручаються і славляться своїм добутливим і видовищним стилем полювання, відомі випадки, коли цими птахами оплачували данину і податки.

Однак від людини до сапсана прийшла і біда. Сталося це в середині ХХ століття, коли винайшли препарати для знищення комах - пестициди. Виявилося, що пестицид ДДТ накопичується в організмі комах і комахоїдних птахів, а при поїданні останніх сапсаном потрапляє і в їх організм. Високі дози ДДТ порушували обмін речовин у соколів і вони несли яйця з аномально тонкою шкаралупою, в 50-60-х роках безліч пар сапсанів в Європі і Північній Америці так і не змогли вивести пташенят, а це призвело до глобального скорочення світової популяції цих птахів. Тільки повна заборона ДДТ і розведення сапсанів в спеціальних розплідниках дозволило зберегти цих прекрасних птахів. Зараз сапсани відновили чисельність і навіть намагаються заселяти такі великі міста як Нью-Йорк, наприклад. Тут у сапсанів багата кормова база у вигляді незліченних зграй голубів.

У наш час ці соколи знову несуть службу людині, тепер їх використовують для розполохування зграй птахів біля аеропортів

Джерело: http://www.animalsglobe.ru
Видалити Відміна
Забанити Відміна