Закрити
Зубр
22 Квітня 2012, 10:14 , Переглядів: 25257
FacebookTwitterВКонтактеLivejournal
Зубр Фото: http://www.stfond.ru Зубр

Зубр - лісовий гігант, колись був широко поширений в Європі. Ще за часів Юлія Цезаря мисливець, який убив одного зубра, здобував славу, а у піснях таких героїв возвеличували. У часи середньовіччя лицарі і барони хоробро билися із зубрами і турами. Сьогодні цей вид зберігся лише в заповідниках Білорусії, Польщі та Росії.

Зубр по праву вважається найбільшою і найважчою твариною на території Європи. Довжина тіла може досягати до 330 см, вага його до однієї тонни, а висота в холці до 2 метрів. Голова зубра, у співвідношенні до тіла невелика. Очі темно коричневі, ніс великий, з великими ніздрями. Роги зубра, а їх два, ростуть все життя і не змінюються, як наприклад в оленя. Горб, похила спина, могутня статура, міцні невисокі ноги і довгий хвіст - ось такий він, зубр. Під підборіддям густа борода.

Забарвлення хутра у тварини каштанового кольору, боки бурі. Пухнасте і м'яке підшерстя зубра зберігає тіло тварини в теплі і захищає від намокання. Верхнє жорстке остьове волосся захищає бика від забруднень. У зубра добре розвинений нюх, а слух і зір трохи гірше. Самки менше розмірами і за вагою, ніж самці.

Зубри здаються важкими і незграбними, спокійними і байдужими. Насправді, ці бики можуть жваво погнатися за порушником спокою, якщо знадобиться, можуть і буцнути. При цьому вони сердито пирхають, мотають головою, а очі наливаються кров'ю. Ні густі зарості, ні 2 метрова огорожа заввишки - не перешкода зубру.

Живуть зубри у змішаних лісах, де є галявини і узлісся. Харчуються рослинною їжею: гілки, листя, кора дерев і чагарників, лишайники, деякі трави, і навіть гриби.

На випас виходять вранці і ввечері, вдень зубри воліють відпочивати. Самці ведуть одиночний спосіб життя. Кілька самок (2 або 3) об'єднуються в стадо разом зі своїми телятами. Досвідчена самка очолює стадо, все підпорядковуються їй. Молоді самці живуть невеликими групами окремо, готуючись до дорослого самостійного і одиночного життя. Восени линяють, готуючись до холодної зими, їх хутро стає густим і довгим.

Багато сімейних груп взимку об'єднуються в стада від 20 і більше голів. Так легше захищати маленьких телят від хижаків. Під снігом, зубр легко розкопує корм своїми рогами, або копитом. Але все ж таки більше харчується корою в цей суворий час. У дорослого зубра немає ворогів, крім людини.

Шлюбний сезон зубрів починається в кінці липня і триває до вересня. У стадо до самок приходять самці, проганяють молодих телят, і починають залицяння. Бійки між биками не рідкість, б'ються жорстоко. Переможений зубр іде ні з чим, а от герою доведеться продовжити залицяння за самкою. Вагітність у неї триває 9 місяців. До моменту отелення, зубриха йде в затишне місце, де і народжується одне теляко, вагою до 25 кг.

Як і належить, мама його вилизує, вони обмінюються інформацією запахів. Відпочивши, дитинча піднімається на ніжки і п'є материнське жирне молоко. Через 1 - 1,5 години може слідувати за мамою. У стадо вони повернуться через декілька днів. Всі познайомляться з новим членом групи, але теля буде чітко знати по запаху, де його мама. Першу рослинну їжу спробує у віці трьох тижнів.

Молоком матері він буде харчуватися до року.

Маленькі телята грають один з одним, повторюють і копіюють рухи дорослих зубрів. Для них це важлива інформація та навички, щоб жити в красивому, дикому, але не простому світі. У стаді телята живуть до трьох років.

Тривалість життя зубра 25 років.

Джерело: www.animals-wild.ru
Видалити Відміна
Забанити Відміна