Закрити
Амазонський дельфін
28 Березня 2012, 10:03 , Переглядів: 8195
FacebookTwitterLivejournal
Амазонський дельфін Фото: http://www.pervik66.ru Фотограф Кевін Шафер

Амазонський дельфін (інія) широко поширений у водах і притоках річки Амазонки (Бразилія, Болівія, Перу, Еквадор, Колумбія, Венесуела), а так як притоки річки Амазонки пов'язані з річкою Оріноко, то інії зустрічаються і в Оріноко. Також амазонський дельфін зустрічається в деяких озерах Латинської Америки. Цікаво, що інії, які живуть в озерах, за своєю окрасою темніші, ніж інії, які живуть у річках.

Амазонський дельфін ("Inia geoffrensis" - латинська, наукова назва), що також називається амазонською інією, або Боут, відноситься до сімействіа зубатих китів, а саме до групи річкових дельфінів.

Інія - це один з найбільших представників річкових дельфінів. Його мінімальна довжина один метр і двадцять сантиметрів, тоді як максимальна - два з половиною метра. Маса тіла амазонського дельфіна залежить від його розміру, в середньому це від ста до двохсот кілограмів. На відміну від інших представників річкових дельфінів, самки амазонських дельфінів набагато менші за розмірами, ніж самці. Тіло дельфіна досить щільне, загострене до хвоста. Морда вузька, на її кінці розташований своєрідний "дзьоб", що покритий "щетиною". Очі у амазонського дельфіна дуже маленькі, але, не дивлячись на це, чудово розвинені, на відміну від очей китоподібних, до яких відноситься амазонський дельфін. Але все ж найкраще амазонський дельфін володіє дотиком і слухом.

Фотограф Кевін Шафер три тижні знімав амазонських дельфінів, намагаючись зловити цих воістину невловимих істот в каламутних водах найбільшої річки в світі

Спілкуються між собою "клацаннями" різної частоти. Замість спинного плавника амазонський дельфін має горб. Хвостові ж і грудні плавники дуже широкі. Плечова кістка амазонського дельфіна дуже довга, завдяки цьому, дельфін має рухомі грудні плавники, і є більш маневрений, але все ж плаває досить повільно. У воді інія може стрибати, як і звичайні дельфіни, але не так високо (до одного метра). Грудні плавники дельфіна здатні обертатися як у внутрішню сторону, так і в зовнішню. Зубів у інії близько ста тридцяти двох, але може бути і менше. Для того, щоб "подихати" амазонський дельфін піднімається на поверхню приблизно кожні півтори хвилини.

Поки дельфін молодий, його спина і голова, як правило, сірого забарвлення, а живіт - білого кольору. З віком колір амазонського дельфіна стає світлішим, спина може набути рожевого відтінку.

У 1998-му році були відомі три види іній: "inia geoffrensis geoffrensis" - інія поширена в басейні річки Амазонки (Бразилія, Болівія, Перу, Еквадор, Колумбія, Венесуела), "inia geoffrensis humboldtiana" - інія поширена в басейні річки Оріноко ( Колумбія, Венесуела), "inia geoffrensis boliviensis" - інія поширена в річці Мадейра (Болівія).

Інії зустрічаються в прісних водах, непрохідні пороги річок не переходять. Можуть здійснювати міграції через зміни рівня води, посезонно, хоча воліють вести осілий спосіб життя. У сезон дощів амазонський дельфін віддає перевагу просторим місцям річки, а ось в період засухи переміщається в більш глибокі місця. Цікаво, що коли річка виходить із своїх берегів, амазонський дельфін може переплисти з річки в озеро, або ж в іншу річку. Тому інії іноді зустрічаються і в озерах Латинської Америки.

Амазонський дельфін надає перевагу одиночному способу життя, рідко, але іноді інії збиваються в групи до семи особин. Також зустрічаються групи з двох дельфінів - дитинча і матері. Але під час сезону розмноження можна зустріти дуже великі групи амазонських дельфінів. На плавцях іній часто можна побачити  сліди укусів, практично завжди від представників свого ж роду. Іноді така агресивність призводить до летального результату.

За один день амазонський дельфін з'їдає близько дванадцяти кілограм дрібної риби. Це приблизно два з половиною відсотка від маси самого дельфіна, ймовірно, тому інії досить товсті. У своєму раціоні амазонський дельфін віддає перевагу таким видам риб як циклід, горблеві, харацінові і піраньї. Те, що інії поїдають піраній, допомагає підтримувати екологічну систему річок, так як вони мало не єдині, після майже винищених Орінокскій крокодилів, хто хоч якось впливає на кількість цієї риби в річках. Також інія їсть і амазонських річкових черепах ("Podocnemis sextuberculata" - латинська, наукова назва). Амазонський дельфін цілком здатний "красти" рибу з сіток рибалок, що, звичайно ж, не радує місцевих жителів (Бразилія, Болівія, Перу, Еквадор, Колумбія, Венесуела). Цікаво, що інії здатні влаштовувати полювання на цілі косяки риб, разом з гігантською видрою ("Pteronura brasiliensis" - латинська, наукова назва) та іншими представником дельфінів - дельфіном-тукаші ("Sotalia fluviatilis" - латинська, наукова назва).

Як і всі дельфіни, інія дуже грайлива і добре піддається прирученню. А ось дресируванню ці дельфіни піддаються погано. Тому, дуже рідко амазонського дельфіна можна побачити в неволі.

Розмноження амазонських дельфінів вивчено не достатньо. Статева зрілість у амазонського дельфіна настає приблизно в п'ятирічному віці. За тими даними, що є, самка носить дитинча одинадцять місяців, як привило пологи проходять, починаючи з травня, і до липня, в період сезону дощів. Тривають вони приблизно п'ять годин. Дитинча важить близько семи кілограмів. Самка і дитинча тримаються в місцях скупчення корму, це, як правило, притоки великих річок. Також в таких місцях, де менше хижаків і, відповідно, небезпеки. Самка годує малюка молоком до одного року. Але, не дивлячись на це, дельфін залишається поруч зі своєю матір'ю приблизно до трирічного віку.

Скільки амазонський дельфін живе в середовищі свого проживання до цих пір невідомо. У неволі ж вони не доживають навіть до своєї статевої зрілості, як правило, гинучи близько трьох років.

Амазонський дельфін занесений в Міжнародну Червону Книгу. Звичайно ж, самими небезпечними для життя іній є люди. І хоча зараз на амазонського дельфіна практично не полюють, все ж він гине від своїх же родичів і таких хижаків як тупорилі акули ("Carcharhinus leucas" - латинська, наукова назва), анаконд ("Eunectes murinus" - латинська, наукова назва) і навіть ягуарів. Також амазонський дельфін гине від ртуті, з допомогою якої відокремлюють золото від золотоносних порід, на золотих копальнях.

Джерело: Latindex
Автор: Тарья Сирояма
Видалити Відміна
Забанити Відміна